Srpski srednjovekovni grad i manastir: prihodi od trgovine i rudarstva i crkvena imovina u urbanim naseljima (13. – 15. vek)

Petrović, Vladeta (2019) Srpski srednjovekovni grad i manastir: prihodi od trgovine i rudarstva i crkvena imovina u urbanim naseljima (13. – 15. vek). Crkvene studije, 16 (2). pp. 203-211. ISSN 1820-2446

[img] Text
Vladeta Petrovic Srpski srednjovekovni grad i manastir Crkvene studije.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (657kB)

Abstract

U radu se govori o vezi između manastira i gradskih naselja u srpskim srednjovekovnim zemljama. U srednjem veku, manastiri su predstavljali ne samo verska i kulturna središta srpske države, već i značajne činioce u privrednom životu. Oni su raspolagali imovinom, prihodima i imunitetnim pravima, koji su im dodeljivani u trenutku osnivanja, kao i kasnijim prilozima. Deo ove imovine i prihoda bio je vezan za srpske srednjovekovne gradove. Tu ubrajamo kuće, dvorove, stasove; prihode od rudnika; prava na prihode od sajmova i pazarnih dana; crkve u gradu sa njihovim prihodima. Manastiri su, uz objekte i parcele, dobijali kao prilog i ljude koji su nastanjeni u gradovima (tj. prihode od njih)

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: srednji vek, Srbija, manastiri, srednjovekovni grad, rudarstvo
Subjects: D History General and Old World > D History (General) > D111 Medieval History
D History General and Old World > DR Balkan Peninsula
Depositing User: Milica J
Date Deposited: 27 May 2022 12:36
Last Modified: 18 Dec 2023 09:08
URI: http://rih.iib.ac.rs/id/eprint/627

Actions (login required)

View Item View Item