Lazar Svetogorac – srpski monah i časovničar između istorije i mita

Uzelac, Aleksandar (2019) Lazar Svetogorac – srpski monah i časovničar između istorije i mita. Beogradski istorijski glasnik, 10. pp. 77-90. ISSN 2217-4338

[img] Text
06 (2019) Uzelac - Lazar Svetogorac - srpski monah i casovnicar izmedju istorije i mita.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Članak se bavi likom i delom srpskog monaha Lazara koji je 1404. godine, po nalogu moskovskog velikog kneza Vasilija I, postavio prvi mehanički časovnik u ruskim zemljama. Iako Lazar i njegov izum nisu nepoznati u srpskoj istoriografiji, oni su ostali na marginama istorijskih istraživanja. U ovom radu daje se, po prvi put, kritički pregled izvornog materijala, odnosno ruskih letopisa XV-XVII veka u kojima se spominju Lazar i njegov časovnik, čija su kazivanja potom postavljena u istorijski kontekst poznosrednjovekovne epohe. S obzirom da su, za razliku od naučnih radova, Lazar i njegov izum u novije vreme češće zastupljeni u pseudo-naučnim tekstovima, naučno-popularnim knjigama i novinskim člancima, u radu su takođe razobličene pojedine zablude vezane za ovog srpskog monaha. Među njima su često ponavljane tvrdnje da je Lazar bio rodom iz Prizrena, da je njegov časovnik radio više od dva veka, kao i da je bio preteča Kopernikovog heliocentričnog sistema.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: : Lazar Svetogorac (Lazar Srbin), veliki knez Vasilije I, Moskva, mehanički časovnici, automatoni, ruski letopisi, Trojicki letopis.
Subjects: C Auxiliary Sciences of History > CT Biography
D History General and Old World > D History (General) > D111 Medieval History
D History General and Old World > DR Balkan Peninsula
Depositing User: Istorijski Institut
Date Deposited: 07 Nov 2022 13:05
Last Modified: 18 Dec 2023 13:33
URI: http://rih.iib.ac.rs/id/eprint/743

Actions (login required)

View Item View Item