Vojnička kuhinja : ishrana vojske u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, (2. prošireno i dopunjeno izdanje)

Milićević J., Milić (2017) Vojnička kuhinja : ishrana vojske u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, (2. prošireno i dopunjeno izdanje). Srpski geneaološki centar : Istorijski institut, Beograd. ISBN 978-86-6401-021-4

Full text not available from this repository.

Abstract

Uvođenje redovne vojne obaveze odnosno regrutacionog sistema 1883. iziskivao je jedinstvena pravila ishrane trupa kao i nabavke živežnih namirnica. Ova komponenta bila je od posebnog značaja za vojsku pošto je oko četvrtina sredstava vojnog budžeta Srbije odlazila upravo na ishranu trupa. Dodatni značaj, onaj vezan za srpsku privredu, ogledao se u činjenici da je stvaranjem stajaće vojske stvorene i najveće tržište poljoprivrednih i stočnih proizvoda, po veličini potrošnje jednako gradu drugom gradu po veličini u Srbiji; Nišu. Delo obuhvata i spisak jela namenjenih ishrani vojnika i opisuje načine njihove pripreme, čime u isvesnom smislu predstavlja i jedinstveni kuvar iz vremena druge polovine 19. veka

Item Type: Book
Additional Information: COBISS. SR - ID 247363340
Uncontrolled Keywords: Vojska Srbije, ishrana, način nabavke namirnica, cenovnik, jelovnik
Subjects: D History General and Old World > D History (General) > D204 Modern History
D History General and Old World > DR Balkan Peninsula
U Military Science > U Military Science (General)
Depositing User: Istorijski Institut
Date Deposited: 10 Nov 2022 10:40
Last Modified: 15 Dec 2023 13:03
URI: http://rih.iib.ac.rs/id/eprint/870

Actions (login required)

View Item View Item