Milićević J., Milić (2017) Vojnička kuhinja : ishrana vojske u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka, (2. prošireno i dopunjeno izdanje). Srpski geneaološki centar : Istorijski institut, Beograd. ISBN 978-86-6401-021-4
Full text not available from this repository.Abstract
Uvođenje redovne vojne obaveze odnosno regrutacionog sistema 1883. iziskivao je jedinstvena pravila ishrane trupa kao i nabavke živežnih namirnica. Ova komponenta bila je od posebnog značaja za vojsku pošto je oko četvrtina sredstava vojnog budžeta Srbije odlazila upravo na ishranu trupa. Dodatni značaj, onaj vezan za srpsku privredu, ogledao se u činjenici da je stvaranjem stajaće vojske stvorene i najveće tržište poljoprivrednih i stočnih proizvoda, po veličini potrošnje jednako gradu drugom gradu po veličini u Srbiji; Nišu. Delo obuhvata i spisak jela namenjenih ishrani vojnika i opisuje načine njihove pripreme, čime u isvesnom smislu predstavlja i jedinstveni kuvar iz vremena druge polovine 19. veka
Item Type: | Book |
---|---|
Additional Information: | COBISS. SR - ID 247363340 |
Uncontrolled Keywords: | Vojska Srbije, ishrana, način nabavke namirnica, cenovnik, jelovnik |
Subjects: | D History General and Old World > D History (General) > D204 Modern History D History General and Old World > DR Balkan Peninsula U Military Science > U Military Science (General) |
Depositing User: | Istorijski Institut |
Date Deposited: | 10 Nov 2022 10:40 |
Last Modified: | 15 Dec 2023 13:03 |
URI: | http://rih.iib.ac.rs/id/eprint/870 |
Actions (login required)
View Item |